Schoolreisje

4 mei 2021

‘Ik neem mijn eigen brood mee’, zegt de uitgever aan de telefoon! We gaan bij mij thuis werken en dan neemt hij zijn eigen lunchpakket mee. Dat vind ik gek. Net of het bij mij bring your own food is. Het doet me zelfs denken aan een schoolreisje, waar iedereen zijn eigen lunchpakket meeneemt.

Het was misschien de rust in zijn stem, zijn vriendelijke toon of zijn vrolijkheid. Alsof de zon op mij ging schijnen, zo aanstekelijk was zijn enthousiasme. Toen wist ik, dit wordt de uitgever van mijn bundel.

En er waren nog meer aanknopingspunten die me overtuigden met hem te gaan samenwerken: onze ervaring als docent op het ROC, onze liefde voor kunst, interesse in de zorg. En familie boven alles. Natuurlijk heb ik 202publishers nagetrokken, en ik zag een uitstekende cv voor poëzie. Daarnaast zag ik een intelligente man waar ik een hoop van kan leren. En waar ik me aan kan optrekken en versterken. Dit kan echt niet meer stuk!

De eerste keer dat we elkaar fysiek zagen in maart kreeg ik een cadeau. Surrealistische pentekeningen van Toon van de Ven. Ik steeg naar het plafond. Maar het was daarna gelijk zakelijk en aan het werk. Er stond een hele dag gepland om de bundel te bespreken. We namen bladzijde voor bladzijde, gedicht na gedicht door.

Dit was voor het eerst dat ik echt de tijd nam om de bundel door te lezen. Ik voelde me een beetje naïef dat ik nu pas de tijd nam. Ook wel pijnlijk want de uitgever nam geen blad voor zijn mond. En ik ook niet! Ik moest wel met een onderbouwing komen waarom ik een gedicht erin wilde houden. Hij, op zijn beurt, waarom er geschrapt zou moeten worden. Het werd een onderhandeling met een goede afloop. Waar onze beide belangen tot zijn recht kwamen.

En ik heb inspraak! Dat is wel eens anders bij uitgevers. Ik mag zelf de tekst voor de biografie herschrijven. Dat geeft me een goed gevoel.
Sowieso vraag hij of ik het eens ben met alles wat hij voor mijn gedichtenbundel onderneemt. Wat ik van de nieuwe kaftfoto vind, of ik het eens ben met de nieuwsbrief. Constant vraagt hij wat ik wil of denk.

Het was een leuke inspirerende dag! Ik had er zin in en ik sta achter de tweede druk van de bundel! Het geeft me het gevoel van samen staan we sterk! En geeft me inspiratie voor het plannen van een tweede en derde nieuwe bundel. Ja hoor ik heb de smaak te pakken!

 

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Waarom een tweede druk Diversiteit

De eerste druk van de bundel Diversiteit kwam als een verrassing. Natuurlijk weet ik dat ik een gedichtenbundel ga uitbrengen, maar op het moment dat ik een pdf krijg van de bundel ben ik op vakantie in Malaga. In vakantiestemming en daardoor met een roze bril op...

DIVERSITEIT / DIVERSITY

Op 14 november ontving Lily Monori van Dijken in Utrecht de prestigieuze Boerhaaveprijs voor haar werk in het Utrecht Medisch Centrum (UMC). Tegelijkertijd hiermee verscheen haar gedichtenbundel Diversiteit/Diversity met een stuk op 90 Engelstalige en Nederlandstalige...

LILY MONORI VAN DIJKEN

In mei 2017 werd ik benaderd door Lily Monori van Dijken. Ze liet me weten dat ze erg veel bezig was met poëzie en een beetje met proza. Haar grote wens was om een gedichtenbundel uit te brengen. Nu gaf ik als kleine uitgever op dat moment alleen reisverhalen en...

You have Successfully Subscribed!