Lezingen

Op deze pagina een overzicht van mijn voordrachten.

Lezing Tori Oso Utrecht – 19 mei 2023

Vrijdag 19 mei was ik te gast bij
Tori Oso Utrecht bij Boekwinkel Savannah Bay ik sprak er over ‘Het verborgen meisje‘.
Er was een ontzettende goede sfeer. Het was lekker interactief, want wat waren er veel vragen! Het was intiem, ontroerend en er was ruimte voor een lach en een traan.

Zoals de bezoekers na afloop zeiden: de avond was een cadeautje en dat was het voor mij ook. En Natalja Macnack (Vrouw in de Media winnares 2021) als host deed het geweldig. 

 

Lezing ”Let’s Gro” festival in Groningen

Wat was het weer super! Op 4 november 2022 gaf ik een lezing bij het festival ”Let’s Gro” in Groningen. In het prachtige gebouw ” het Forum Groningen . Indrukwekkend, en met een vleugje humor, vonden mensen mijn presentatie. Ik heb weer genoten om voor het publiek te staan en samen in gesprek te gaan.

 

Preek van een leek

‘Bijzonder’, dat was een van de vele reacties, die ik kreeg op mijn preek van de leek die afgelopen zondag in de Nicolaïkerk in Utrecht. Het was een mooie en waardevolle ervaring.
Het programma was divers. Verschillende mensen namen het woord. Zoals mijn vader Jan van Dijken en , een lotgenoot, die een gedicht van mij voordroeg. De muziek was compleet met Berry van Berkel (orgel/piano), zang door Annemieke Peene en sopraan zangeres Charlotte Houberg die een prachtig stuk zong van Rachmaninoff.

De collecte ging naar het RonaldMC huis in Utrecht. Er is een fantastisch bedrag opgehaald van € 246,-. Dat zijn toch weer vier overnachtingen voor een gezin.

Wil je de liturgie teruglezen? Dat kan hier (PDF).

Oktober 2022

Dagvoorzitter CHE – Juni 2022

Magisch was het afgelopen vrijdag om dagvoorzitter te zijn bij het symposium pleegzorg, religie en cultuur op Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Het symposium ging over omgaan met religieuze en culturele verschillen tussen pleegouder(s) en pleegkind en hoe daarin behoefte en welzijn van pleegkinderen centraal staat. Georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Niet alleen kwamen er hele interessante onderwerpen aan bod. De bevindingen en de gesprekken met de sprekers waren uitermate boeiend. Er was ook ruimte voor mijn spoken Word. En er waren diverse workshops.

De sprekers waren:
Diana van Bergen projectleider Pleegzorg en religie Rijks Universiteit Groningen, Brenda Bartelink docent en onderzoeker Rijks Universiteit Groningen. Clementine Degener docent en onderzoeker Hogeschool Rotterdam. Nieske Selles – Ten Brinke pleegmoeder/schrijver/ spreker.
Danielle van de Koot-Dees docent/onderzoeker Christelijke hoge school Ede,
Mehmet Day onderzoeker Verwey-Jonker instituut, Tjeerd Van Der Meer geestelijke verzorger Jeugdhulp Friesland.

Meer info over het symposium: Ontdekken wie je bent? Ervaringen met religie en cultuur in pleeggezinnen | Symposium 2022 | Rijksuniversiteit Groningen (rug.nl)

Lezing Pleegzorgwijzer

Op 12 april 2022 heb ik in Assen een lezing gegeven aan pleegouders die aangesloten zijn bij Stichting Pleegwijzer Ik zeg een lezing maar het was meer een college van negentig minuten en dat was nog te kort.
Ik nam de pleegouders mee in het verhaal van ‘Het verborgen meisje’.
Waarin de diversiteit in een pleeggezin en de vraag hoe je ervoor zorgt dat een pleegkind zich inclusief voelt, centraal stond. Er ontstonden mooie gesprekken en er was ruimte voor een traan en lach.

Wat is het toch leuk om lezingen te geven! Op naar de volgende!

Ilse Oskam – Akerboom, bedankt voor de organisatie in de mooie locatie ‘in de Bonte Wever’.

 

Lezing Pleegzorg.nl

7 april 2022 was  een fantastische dag. Ik heb er zoveel energie van gekregen en heb ervan genoten.

Waarvan?
Ik gaf een lezing bij de inspiratiedag van pleegzorg.nl
Ik vertelde over ‘Het verborgen meisje’ en de waarde van mijn pleegouders in het verleden en nu. Charissa Bakema creatief projectleider vertelde over haar pleegzoon, de Regenboogprins. Samen met Charissa waren we ook ‘kunstenaar in de hoek’ en vatten we de middag samen. Niet alleen het uitzicht van de skybar bij het Van der Valk hotel was inspirerend maar ook de warmte en betrokkenheid van mensen die zich met pleegzorg identificeren. Ik voelde me met ze verbonden.

Alleen samen kunnen we pleegzorg beter maken.

Lancering ‘Het verborgen meisje’

Lily Monori van Dijken komt als 4-jarig meisje als pleegkind in het liefdevolle gezin Van Dijken, plompverloren achtergelaten door haar biologische moeder. Toch moet zij wennen aan die veilige en stabiele situatie.

Tijdens de aftrap van de week van pleegzorg, las Lily een passage uit haar autobiografie ‘Het verborgen meisje’ over de beginperiode in haar pleeggezin.

2 november 2021

Gedicht #groenlicht

Behalve auteur is Lily Monori van Dijken ook dichter. Ze schreef een gedicht over #groenlicht voor pleegzorg en hoe een stabiel thuis een kind kansen geeft.

November 2021

Week van de Pleegzorg

Van 3 tot 10 november 2021 was het ‘week van de Pleegzorg’. Tijdens die week werd het belang van pleegouders benadrukt. Zij zijn hard nodig voor pleegkinderen die niet in een gezin geplaatst kunnen worden. Het thema was #groenlicht. Er was #groenlicht van Assen tot Rotterdam en van Beek tot Sneek. Ontzettend veel publiciteit en de interesse in pleegzorg nam toe. Ruim 1.100 belangstellenden hebben informatie over pleegzorg aangevraagd. Dat is toch fantastisch. Heb je de aftrap van de week van de pleegzorg op 2 november gemist en dus ook de lancering van ‘Het verborgen meisje’? Bekijk dan dit uitgebreide fragment.

Boekpresentatie Het verborgen meisje

Enkele foto’s (klik op de foto om de slideshow te starten) van de boekpresentatie op 30 oktober 2021.

Granate

Granate: Online lezing ivm Corona op 15 maart 2020

Gedichtendag

Gedichtendag is jaarlijks op de laatste donderdag van januari. In het UMC Utrecht worden door vrijwilliegers en het poëzieteam gedichten voorgelezen aan medewerkers, patiënten en bezoekers.

Januari 2020

Boerhaave 2019

De speech openen met een gedicht en eindigen met een gedicht op Boerhaave 2019 in het UMC Utrecht.

Poëziecafé

Poëziecafe 2019, Projectgroep poëzie UMC Utrecht,  UMC Utrecht en MSFU SAMS

Kunstwerkt

Symposium Onderwijscentrum UMC Utrecht “Kunstwerkt”met Warner Prevoo radiologg (schrijver), Kirsten Rechlin (schilder) .

Het gesprek “Wijzer omgaan met ziekte”. Het doel dialoog krijgen tussen zorgprofessionals, geneeskundestudenten en patiënten over hoe kunst hen een handvat geeft om emoties te verwerken.

Mei 2029

Dag van de verpleging

Dag van de verpleging, 2018 UMC Utrecht.

 

"Het verhaal van Lily is pijnlijk en mooi tegelijk. Ik voelde het en ik voel met haar mee. Hopelijk helpt het anderen te begrijpen en in te zien dat alles wat een mens meemaakt, hoe jong ook, gevolgen heeft, soms zelfs een leven lang."

Karin Bloemen
Zangeres, pleegouder

 

BESTEL NU >

You have Successfully Subscribed!