Recensies

Hier kun je artikelen vinden met oordelen over mijn werk.

Storytelling festival ”Vertel” 2022

Afgelopen weekend was het storytelling festival ”Vertel”.
Theater Kikker had mijn verhaal van HoiUtrecht uitgekozen voor de verhalenexpositie tijdens het festival. Wat een geweldige eer! Mijn verhaal werd als posters afgedrukt en als leesexemplaar beschikbaar gesteld. De bezoekers konden zo de verhalen thuis nog eens nalezen.

“Je voelt je geliefd maar je bent toch altijd anders”

Lily Monori (42) en Sophie (31) groeiden beiden vanaf jonge leeftijd tot hun volwassenheid op in een pleeggezin.
Een openhartig en ontroerend mooi gesprek over culturele identiteit, er bij mogen horen en ontdekken wie je werkelijk bent.
Voor beiden is het schrijverschap een manier om het verleden te ordenen en te helen van schaamte en pijn.
Twee krachtige vrouwen die hun verleden hebben omarmd en hun creatieve talenten gebruiken om ook voor de pleegkinderen van nu van betekenis te zijn.

Het is altijd Moederdag

Mijn interview op ‘EenVandaag’.

Wie is je moeder? In principe zou je zeggen, de vrouw die je heeft gebaard. Voor mij, Lily, ligt dat anders. Ik vond die moederlijke liefde bij een andere vrouw. Wat een geschenk! Lees mijn interview hierover in ‘‘.

Door mijn verleden ben ik wie ik nu ben

Mijn verhaal op Hoi Utrecht.

Lily groeide op in een pleeggezin. Over haar ervaringen schreef ze het boek Het verborgen meisje. Geen gemakkelijke weg. Maar het op papier zetten van haar verhaal, gaf Lily uiteindelijk een voldaan gevoel. Naast schrijver is zij ook ambassadeur bij Pleegzorg Nederland.

Tip van Lily: “Praat over je gevoelens. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.

Interview Surinaamse radio

‘ Het verborgen meisje ‘ gaat internationaal! SRS radio is een van de grootste radio zenders van Suriname. Via watsapp heb ik de antwoorden van het interview ingesproken en zij hebben het geprogrammeerd. Heel apart. Volgende keer word ik graag fysiek uitgenodigd;)

Hoe dit zo tot stand is gekomen? Ik heb een fan uit Paramaribo. Juul Gerber de eigenaar van ‘ Suriname Onderneemt ’.

Luister hier naar de uitzending:

Review Broedgebied

Eerst ontmoette ik haar bij Marieke van Willigen en vorige week spraken we elkaar twee keer lange tijd. Ik las haar boek. Een bijzonder leuke vrouw; met een missie. ik stel je voor aan Lily Monori van Dijken Columnist/Auteur/Dichter/Spreker

Lees de review van Charissa Bakema Broedgebied

Review Ilse Schrijft 

Een week voor publicatie mocht ik de autobiografie van Lily Monori van Dijken Columnist/Auteur/Dichter/Spreker al lezen: een indrukwekkend, kwetsbaar en openhartig debuut. Ik interviewde haar in december voor Thuismakers, blad voor pleegouders van Levvel.

‘Het verborgen meisje’ is een aanrader voor iedereen die de stem van een pleegkind wil horen: wat doet het met je om pleegkind te zijn? Wat levert de zoektocht naar je vroege jeugd op? Hoe geef je pijnlijke gebeurtenissen een plek? En hoe haal je er kracht uit?

Maar Lily laat ook zien hoe belangrijk de taal is die professionals in dossiers gebruiken, waarin zij hun observaties en conclusies over pleegkinderen (en alle andere kinderen in de jeugdhulp!) beschrijven.

Kortom, lezen dit boek!

Lees de review op Ilse Schrijft.

Interview ‘Wendy online’ op 13 februari 2022

‘Het verborgen meisje’ ook op de website van Wendy van Dijk! Lees mijn verhaal op Wendy online ‘Levensechte verhalen’.

Lees mijn verhaal in de Wendy online.

Gekomen om te blijven

Luister naar mijn verhaal. En dat van nog 899 andere Utrechtenaren.

Of luister bij Gekomen om te blijven.

Leestip op website van Pleegzorg Vlaanderen

Temidden van andere leestips…

Bekijk ze bij pleegzorg.be

Ontmoeting met John Goessens

Ontzettend leuk om John Goessens van Pleegzorg Nederland eindelijk in het echt te ontmoeten. John schreef het voorwoord in mijn boek ‘Het verborgen meisje’.

”Ik ben blij met dit boek omdat het ook een ode is aan de pleegzorg, aan de bereidheid van Lily’s pleegouders – en van zoveel andere pleegouders – om de armen om een kind heen te slaan, zonder goed te weten waar het verhaal van dat kind begonnen is.”

Interview bij Studio Vrijdag

Op 16 december 2021 geïnterviewd door studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor een uitzending over familie, waar ik in het kader van ‘Het verborgen meisje’ veel over had te vertellen. Het was ontzettend leuk.

Interview door Mira Lelieveld.

Lees het bij Studio Vrijdag.

De Pleegzorg Podcast

In de derde aflevering van De Pleegzorg Podcast praat Gijs Staverman met Lily Monori van Dijken. Als zij vijf jaar oud is wordt ze uit huis geplaatst. Een week daarvoor overleed haar broertje bij een noodlottig ongeval. In deze podcast vertelt Lily hoe ze daarmee omging en welke rol haar pleegouders speelden.

Utregs Plekkie Podcast

We zijn aangekomen op de laatste dag van ons Utregs Plekkie in de pop-up store op Utrecht Centraal. Vandaag praat Carien de Graaf met schrijver, dichter en ambassadeur van Pleegzorg Nederland Lily Monori van Dijken. Haar boek ‘Het verborgen meisje’ ligt nu in de winkel.

Spotify
Apple Podcasts
En via de website van Utregs Plekkie

Groen Licht voor de pleegzorg

Wat ik op de Euromast deed? Met Gijs Staverman en Sergio Gilberto Vyent van first date? Iedereen oproepen om te luisteren naar deze boodschap: er is een tekort aan pleegouders en pleegkinderen staan te lang op rood. Ze hebben jou nodig. Open je wereld nu, mensen en geef pleegkinderen #groenlicht!
Link: https://openjewereld.nu/groenlicht/

Samenwerking met Pleegzorg Nederland

Er zouden veel meer pleeggezinnen moeten zijn. Dan konden alle pleegkinderen die nu niet zijn geplaatst een liefdevol
En warm gezin ervaren zoals ik heb gehad. Daarom zet ik mij in als ambassadeur Pleegzorg Nederland.

Via Janette Reukers, landelijk voorlichter Pleegzorg Nederland en vrouw van de wereld is samenwerking tot stand gekomen.

Met het oog op morgen

Op 1 november 2021 was ik te gast bij het radioprogramma ‘Met het ook op morgen’. Je kunt het item herbeluisten!

“De Week van de Pleegzorg wordt morgen afgetrapt en dat zullen we weten ook. In Rotterdam wordt een enorm lichtkanon aangezet en daarna worden gebouwen in heel Nederland in een fel groen licht gezet. Dit allemaal om duidelijk te maken dat er meer pleegouders en pleeggezinnen nodig zijn. Te gast is schrijver Lily Monori van Dijken, ambassadeur en zelf opgegroeid in een pleeggezin.”

Ambassadeur Pleegzorg Nederland

Jaarlijks organiseert Pleegzorg Nederland de Week van de Pleegzorg, komend najaar van 3 t/m 10 november. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op (het belang van) pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Pr en (landelijke) media-aandacht zijn een belangrijker pijler. Hoe mooi dat ik voor de Week van de Pleegzorg samen met Pleegzorg Nederland de rol van ambassadeur voor Pleegzorg Nederland mag vervullen. En bij de start van deze week mijn boek gelanceerd wordt!

 

Lustrum UMC Utrecht

‘Even geen patiënt zijn’.
In het UMC Utrecht met Wellness & Poëzie aan het bed en in de salon, speciaal voor patiënten. En de patiënten krijgen ook nog een goodybag mee! Goodybags zijn mede mogelijk gemaakt door dr. Jetske Ultee, dr. Rutger Verhoeff, Ramon Beuk, Herome, Kneip, Forever living products.
Tijdens het lustrum 385 jaar wetenschap in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht.

 

Contract voor gedichtenbundel

Lily Monori van Dijken tekent uitgeefcontract bij uitgeverij 202Publishers.

Nationale gedichtendag UMC Utrecht 2021

Het thema van Nationale Gedichtendag is dit jaar: ‘Samen’. De gedichten zijn onder andere van dichters van het Utrechts dichtersgilde en leden van de werkgroep Poëzie van het UMC Utrecht.

Fast Forward Live TV

Wat een fantastische inspiratie krijg je van deze eerste uitzending van 2021: ‘New Year, New Me’ ! Bij deze talkshow is Lily Monori gast. Kijk en luister naar deze (jonge) mensen die in deze bijzondere tijd tot bloei komen, initiatieven nemen en zich niet uit het veld laten slaan.

De wereld van nu

Mijn gedicht en proza voor Tijdcapsule 2020.

Met warner prevoo

Mijn gedichtenbundel overhandigd aan arts, patiënt en goede vriend  Warner Prevoo. Schrijver van het boek “Echte dokters huilen ook”. 

Optreden op het podium van Tapschrift

Optreden als dichteres op het podium  van Tapschrift en dan vergeleken worden met dichteres Audre Lorde.  Bedankt Anne Braakman die onderzoek doet voor hoogleraar dr. Evert Bisschop Boele aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Over de betekenis van cultuurparticipatie en in dit geval poëzie.

kunstwerkje

Kunstwerkje, inspiratie na het lezen van mijn gedichtenbundel. Creatieve geest van een goede vriend Frank van Lent. ” Het is net als met gedichten: je kunt er in lezen/zien wat je er zelf in leest/ziet”.

Te koop

Mijn bundel is te koop bij de Vermaat winkel in het UMC Utrecht.

Aloysius Keller

De schrijver Aloysius Keller over mijn bundel Diversiteit/Diversity.

Frans van den Muijsenberg

Frans van den Muijsenberg van uitgeverij Sylfaen over Lily Monori van Dijken en de bundel Diversity/Diversiteit

Een woord van troost

In iedere kamer ligt een woord van troost voor de bezoekers van het gastenverblijf in het UMC Utrecht.

Kwetsbaarheid en kracht

Expositie van 16 gedichten in het UMC Utrecht “Kwetsbaarheid en kracht”.

 

"Het verhaal van Lily is pijnlijk en mooi tegelijk. Ik voelde het en ik voel met haar mee. Hopelijk helpt het anderen te begrijpen en in te zien dat alles wat een mens meemaakt, hoe jong ook, gevolgen heeft, soms zelfs een leven lang."

Karin Bloemen
Zangeres, pleegouder

 

BESTEL NU >

You have Successfully Subscribed!