Waarom een tweede druk Diversiteit

19 april 2021

De eerste druk van de bundel Diversiteit kwam als een verrassing. Natuurlijk weet ik dat ik een gedichtenbundel ga uitbrengen, maar op het moment dat ik een pdf krijg van de bundel ben ik op vakantie in Malaga.

In vakantiestemming en daardoor met een roze bril op scrol ik door het pdf-je. Ook na mijn vakantie word ik gelijk opgeslokt door de waan van de dag. Onder andere door de Boerhaave prijs die aan mij toegekend wordt.
Ik heb daardoor niet genoeg aandacht voor het proces van uitgeven. Achteraf in eigen beheer, wat dat ook mag betekenen.

Ik ben trots dat ik mijn bundel heb uitgegeven, maar het resultaat laat te wensen over. Er zitten fouten in die niet nodig zijn. Ook klopt de samenhang niet. Pats boem, opeens was het er. Haastige spoed is zelden goed. Dat is terug te zien in de eerste druk.

Toch heb ik wel meegedaan met de Grote Poëzieprijs voor de beste bundel. Het zal je niet verbazen dat ik niet geselecteerd ben. Wel word ik daardoor uitgenodigd voor Great Granate Gala op 15 maart 2020. Great Granate Gala biedt een ereplek aan bijzondere woordkunstenaars. Er worden 85 vrouwelijke woordkunstenaars uitgenodigd. En ik hoor daarbij! Helaas gaat dit door Corona niet door. Al heb ik wel mijn voordracht online gedaan.

In 2020 wilde ik een tweede oplage uitbrengen zonder de uitgever die de eerste uitgave heeft gedaan. Door drukte rond het schrijven van mijn boek loopt dat wat vertraging op. Ook omdat ik het dit keer goed wil doen en wil gaan voor een betere versie.

In januari 2021 word ik door de organisatie Poëziedebuutprijs Aan Zee benaderd. Met deze prijs willen de initiatiefnemers startende dichters extra onder de aandacht brengen. Ik heb hier niet aan mee gedaan. Ik ben een perfectionist. Dan moet mijn bundel echt zo zijn zoals die moet zijn.

Mijn zoektocht naar een uitgever is begonnen. Ik heb de lat hoog gelegd. Voor de zomer van 2021 wil ik een tweede druk hebben uitgegeven. Mijn gebed wordt verhoord want 202publishers vindt mij. Via social media. Ik heb gelijk mijn vraag gesteld voor hulp om mijn wens in vervulling te laten gaan. Mijn tweede bundel uitgeven maar ook een betere versie uitgeven van mijn bundel.

Er kwam niet gelijk een ‘ja’. Ik zou moeten openstaan voor nieuwe ideeën, het schrappen en herschrijven van gedichten en voor een nieuwe kaft en layout, zodat ook zichtbaar is dat er een nieuwe uitgever is. Ook moest ik zelfs over een andere titel nadenken. Dat werd onderhandelen! Voor mij is het belangrijkste een goede bundel. En die is foutloos. De andere suggesties vond ik niet belangrijk. Over de titel wilde ik niet onderhandelen. Die blijft zoals het is. De rest heb ik los kunnen laten. Vooral van de kaft met mijn foto. Tijdens de bundelbespreking van de Grote poëzieprijs heb ik een soort training over de layout gevolgd. De voorkant van een bundel, die moet iets zeggen over de titel of gedichten. Het moet van toegevoegde waarde zijn. En een foto aan de voorkant doen meestal BN`ers etc. Zo viel het kwartje voor mij. Zo kon ik loslaten en nieuwe ideeën toelaten. En ben ik de samenwerking  aangegaan met 202publishers.

 

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Schoolreisje

‘Ik neem mijn eigen brood mee’, zegt de uitgever aan de telefoon! We gaan bij mij thuis werken en dan neemt hij zijn eigen lunchpakket mee. Dat vind ik gek. Net of het bij mij bring your own food is. Het doet me zelfs denken aan een schoolreisje, waar iedereen zijn...

DIVERSITEIT / DIVERSITY

Op 14 november ontving Lily Monori van Dijken in Utrecht de prestigieuze Boerhaaveprijs voor haar werk in het Utrecht Medisch Centrum (UMC). Tegelijkertijd hiermee verscheen haar gedichtenbundel Diversiteit/Diversity met een stuk op 90 Engelstalige en Nederlandstalige...

LILY MONORI VAN DIJKEN

In mei 2017 werd ik benaderd door Lily Monori van Dijken. Ze liet me weten dat ze erg veel bezig was met poëzie en een beetje met proza. Haar grote wens was om een gedichtenbundel uit te brengen. Nu gaf ik als kleine uitgever op dat moment alleen reisverhalen en...

You have Successfully Subscribed!