‘Jij bent straks schrijver van beroep’, zeggen mensen tegen mij. Schrijver zeker! Maar van beroep? Uit die droom ben ik allang gestapt. Die kans is net zo groot als dat je de Staatslotterij wint. Er zijn niet zoveel schrijvers die van fulltime schrijven hun werk kunnen maken. Dat zijn er een handjevol. De Heleen van Roijen’s of – mijn favoriet – Bart Chabot’s van deze wereld.
Ik heb lang getwijfeld om zelf mijn boek uit te geven. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby en ik betaal voor deze hobby de hoofdprijs. Een reguliere uitgever en uitgeven in eigen beheer is:
- Reguliere uitgever: Zelf heb je weinig inspraak. Denkt vanuit het boek om dat het beste op de markt te zetten. Regelt alles voor je.
- Uitgeven in eigen beheer: Het is je eigen financiële investering, maar ook de opbrengst is helemaal voor jou.
Ik ga voor uitgeven in eigen beheer, maar als je een reguliere uitgever kan vinden die aan mijn voorwaarden voldoet – dat ik mag meebeslissen – dan zou ik best nog wel kunnen switchen.
Bij de reguliere uitgever werk je onder contract en dat betekent dat zij in je boek investeren. Ze betalen alle kosten. De auteur ontvangt royalty’s (vergoeding) per verkocht boek. Deze zijn meestal 10% van de verkoopprijs. Wat je overhoudt komt uit op ongeveer een euro. Waar je nog belasting over moet betalen.
Een redacteur redigeert je manuscript. Dus een grammaticale check en kijkt naar de content en stijl. De marketingafdeling regelt de PR, maar dat is heel summier en niet voldoende. PR komt voor een groot deel toch bij jezelf te liggen. Wat je zelf deelt op social media kan de uitgever ook, maar niet veel meer dan wat je zelf al doet. Tenzij hij een heel goed netwerk heeft dat past bij het genre van je boek. De uitgever kiest de auteur die bij zijn genre past maar een auteur kiest ook een uitgever die bij zijn genre past.
De contacten die je hebt overhandig je in een bestand aan je uitgever zodat hij de persberichten kan sturen, nieuwsbrieven. Dus jouw opgebouwde contacten voegt hij bij zijn eigen netwerk. Het registreren van je boek bij bol.com is gratis. Bij verkoop via bol.com berekenen zij 48%. En daarvoor moeten je boeken bij het Centraal Boekhuis liggen en ook zij doen niets voor niets. Centraal Boekhuis is de grootste logistieke dienstverlener op het gebied van boeken in het Nederlandse taalgebied. Je moet als onbekende schrijver dus wel heel veel boeken verkopen om er dan van te leven.
Ik kies voor eigen beheer omdat het mijn verhaal is, mijn ervaring. Ik schrijf niet om het schrijven, het boek is een middel om mensen te bereiken. Daar kan ik niet rijk van worden, in dat geval zou ik een uitgever kunnen gaan zoeken wat een speld in een hooiberg is. Mijn investering in mijn boek is groot. Zo’n € 7000.
Mijn boek is af. Nu nog drukken en in de winkels. Dat kan ik alleen bekostigen omdat ik naast het schrijven werk. Van schrijven mijn werk maken lukt financieel niet. Wie weet in de toekomst, want ook ik blijf dromen.
Blijf vooral dromen maar probeer teleurstellingen te voorkomen. Door je goed te laten informeren. Probeer van al je ervaringen te leren. Schrijf naast je werk erbij, maar schrijven om van te leven? Dat blijft een droom voor heel veel schrijvers.
0 reacties