Veiligheid in Utrecht

29 april 2022

Ik word beschuldigd van overlast door mijn onderburen. Ze horen het zelfs als ik een scheet laat! Overgevoelig zijn voor geluiden en in Utrecht aan de Waterlinieweg wonen is niet handig dan. Bij elk geluid klagen ze. Het is heel vervelend omdat ik niet de enige ben die in het appartementencomplex woon en ik mezelf niet herken in de beschuldigingen. De manier waarop ze mij benaderen of mij appen gaat over mijn grens. Herken jij je in klagende buren met overlast terwijl je weet dat het niet van jou komt? Wat kun je doen als je van overlast wordt beschuldigd waardoor je je onveilig voelt? Wat weegt zwaarder: overlast of je onveilig voelen in je huis.

‘Je slaat je voordeur te hard dicht!’, zeggen mijn onderburen.

‘We hebben last als jij de vaatwasser uitruimt’, zeggen mijn onderburen.

‘Je loopt te hard over de galerij en we horen je zelfs in de schuur’, zeggen mijn onderburen.

Ze weten zeker dat al die geluiden, die zij kenmerken als geluidsoverlast, bij mij vandaan komen. Ze horen het zelfs als ik niet thuis ben. Best knap! Van de driehonderd appartementen in mijn wooncomplex zou ik de enige zijn waarvan het appartement niet volgens de eisen van de VvE is en niet goed gebouwd, zeggen mijn onderburen. Mijn onderbuurman is jurist en denkt overal verstand van te hebben. Ze mogen mij intimideren, bedreigen bij mijn voordeur omdat ze geluiden horen. Voor mezelf opkomen dat mag niet dan worden ze boos en ben ik asociaal. Want zij zijn heilig. Als ik ze vraag mij niet meer te appen of voor mijn deur te staan dan maken ze dat zelf wel uit, zeggen ze. En dat ik me door hen niet veilig voel in mijn eigen huis, dat interesseert ze niks. Daarom heb ik de wijkagent Lunetten om hulp gevraagd. En op zijn advies contact gezocht met buurtbemiddeling.

Later volgde een gesprek met buurtbemiddeling Lunetten. Het gesprek vindt plaats in het buurthuis in Sterrenzicht. Buurtbemiddeling heeft de afspraak tot stand gebracht, zij zijn met twee personen, de onderburen en ik had iemand voor support meegenomen. Buurtbemiddeling leidde het gesprek en zijn toehoorders en vatten het gesprek samen, meer doen ze ook niet. Het gesprek was gedoemd te mislukken want de onderburen bleven erbij dat ik me moest aanpassen en mij in hen moet verplaatsen. Mijn appartement moest aangepast worden. Ze hadden het bijgehouden op een takenlijst en die hadden ze mee. De geluiden kwamen door mijn industriële inrichting die ik niet heb maar volgens mijn onderburen wel. Kortom, we kwamen niet tot een bemiddeling. Het voorstel was om de onderburen een meting te laten doen. Ondanks dat hun woonplezier door mij ontnomen wordt, weigerden ze het voorstel. Een oplossing voor mijn onveilig voelen was er niet. Dus heb ik VvE op de hoogte gebracht. Het blijkt dat de onderburen een behoorlijke negatieve reputatie hebben bij de VvE. Het zijn mensen die slachtoffers zoeken. Ook al is er niks, dan bedenken ze wel iets om zich druk over te maken.

Utrechter heb je overlast of word je net als ik ervan beschuldigd? Wat doen jullie eraan? Ik heb als eerste mijn familie, vrienden en kennissen ingelicht. Als ik me nu bedreigd voel door de onderburen mag ik de wijkagent inschakelen. Ik voel me gesteund door de VvE omdat mijn veiligheid voor hen boven alles gaat. Ik weet dat ik er niet alleen voor sta omdat ik het heb gedeeld. Ik kan weer opgelucht scheten laten in mijn eigen huis. Dat gun ik iedereen die hiermee te maken heeft.

Deze column is gepubliceerd in de NuK (De nieuwe Utrechtse krant).

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Zitten we straks zonder schoonmakers in het UMC Utrecht?

Het is een serieus probleem, het tekort aan schoonmakers. Als FNV-consulent en medewerker van het UMC Utrecht hoor ik veel negatieve verhalen over de schoonmaak. Door de toenemende vergrijzing onder de huidige medewerkers en onderwaardering van dit werk – want welke...

Gekleurd Utrecht

Ik hou van kleding met prints, vooral dierenprints. En van felle kleuren. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Je houdt ervan of niet. En in beide gevallen vinden mensen het leuk om hun mening hierover te geven. Ik woon en werk in Utrecht. Zodra...

Een ochtendduik nemen? Levensgevaarlijk!

Elke ochtend plons ik in het water van zwembad de Krommerijn. Lekker wat baantjes trekken voordat mijn werkdag begint, ik geniet ervan. Toch merk ik dat het de laatste tijd een steeds grotere opgave wordt om ontspannen door het water te glijden. Het begint een...

Waar is #groenlicht in Utrecht

Van Arnhem tot Vlissingen, van Rotterdam tot Sneek. Heel Nederland gaf vorige week de pleegkinderen #groenlicht. Kinderen voor wie een stabiele thuissituatie niet gewoon is. De Week van de Pleegzorg is een landelijk en jaarlijks terugkerend event. Maar waar bleef het...

You have Successfully Subscribed!