Waar is #groenlicht in Utrecht

15 november 2022

Van Arnhem tot Vlissingen, van Rotterdam tot Sneek. Heel Nederland gaf vorige week de pleegkinderen #groenlicht. Kinderen voor wie een stabiele thuissituatie niet gewoon is. De Week van de Pleegzorg is een landelijk en jaarlijks terugkerend event. Maar waar bleef het #groenlicht in ons Utrecht?

Ieder jaar bundelen pleegzorgorganisaties hun krachten. Zij houden zich aan het protocol van de landelijke acties van Pleegzorg Nederland. Deze organisaties en gemeentes ontvangen een pakket met het format rond het thema van dit jaar. Alles met als doel om het belang van pleeggezinnen te benadrukken.
Als ambassadeur loop ik nu voor het tweede jaar mee. Vorig jaar vroeg ik me al af waar het #groenlicht van Utrecht-stad toch bleef. Ik werd toen uitgenodigd voor de opening van de week in een popup-store op Utrecht Centraal. Ik keek er naar uit, want wat een prachtige plek, met dagelijks veel passanten. Hoe mooi om daar dan #groenlicht te laten zien. Ik kon het licht daar echter niet vinden. En met mij vele anderen niet. De popup-store was verdekt opgesteld. En de bezoekers dachten dat het een uitzendbureau was in plaats van een informatieplek rond pleegzorg.

En dit jaar? Ik heb werkelijk niks in de stad voorbij zien komen. Er waren geen billboards, geen flyers. Niets wat met de Week van de Pleegzorg te maken had. Ik ben erop gefocust, dus als ik het al niet gezien heb, wie dan wel? Een gemiste kans, want ook al kun je het hele jaar pleegzorg promoten, toch is die één keer jaar van groot belang. Dan kun je met elkaar voor zo’n belangrijk thema staan. Want we doen alles voor onze kinderen. Nu lijkt het net of Utrecht niet om haar kinderen geeft.
Het was toch geen moeite geweest om dit thema aan Utrecht 900 te koppelen. Zeker 900 kinderen kunnen niet in een pleeggezin geplaatst worden omdat er te weinig pleeggezinnen zijn. We maken ons als stad zichtbaar door alle festiviteiten. Maak ook de sociale kant van de stad zichtbaar. Maak onze bewoners bekend met pleegzorg. Laat ze, indien mogelijk, een bijdrage leveren aan pleegzorg. De aanmeldingen van pleegouders en steunouders lopen hard terug. Geen wonder, als het niet zichtbaar is!

Gemeente Utrecht, wil je echt inclusief zijn, dan niet alleen in woorden, maar vooral daden! De Week van de Pleegzorg is voorbij, maar we zijn niet alleen afhankelijk van die ene week in het jaar. Bepaal oprecht waar inclusiviteit voor onze stad voor staat. Wat we met zijn allen voor een pleegkind kunnen betekenen. En haak aan bij wat je in je schoot geworpen krijgt aan middelen.
Laten we niet alleen die ene week per jaar, maar elke dag de stoplichten die op rood staan op #groenlicht zetten. Open je wereld nu!

Deze column is gepubliceerd in de NuK (De nieuwe Utrechtse krant).

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Zitten we straks zonder schoonmakers in het UMC Utrecht?

Het is een serieus probleem, het tekort aan schoonmakers. Als FNV-consulent en medewerker van het UMC Utrecht hoor ik veel negatieve verhalen over de schoonmaak. Door de toenemende vergrijzing onder de huidige medewerkers en onderwaardering van dit werk – want welke...

Gekleurd Utrecht

Ik hou van kleding met prints, vooral dierenprints. En van felle kleuren. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Je houdt ervan of niet. En in beide gevallen vinden mensen het leuk om hun mening hierover te geven. Ik woon en werk in Utrecht. Zodra...

Een ochtendduik nemen? Levensgevaarlijk!

Elke ochtend plons ik in het water van zwembad de Krommerijn. Lekker wat baantjes trekken voordat mijn werkdag begint, ik geniet ervan. Toch merk ik dat het de laatste tijd een steeds grotere opgave wordt om ontspannen door het water te glijden. Het begint een...

Alles is liefde

Ik vind je leuk, maar helaas pindakaas, je bent gevaccineerd. Alhoewel hij het me niet zo letterlijk vertelde, kwam het er toch wel op neer. En ging mijn date niet door. Weer een nieuwe voorwaarde waar je in de liefde mee te maken krijgt. Misschien weten jullie het...

You have Successfully Subscribed!