Proefabonnement op Pleegzorg

17 november 2021

Proefabonnement op Pleegzorg

Het is een grote stap, pleegouder worden. Dat doe je niet eventjes, daar denk je goed over na. Het is een grote stap, maar net als bij een abonnement op de sportschool kun je eerst kijken welke vorm bij je past. Bij pleegouderschap werkt dat ook zo.

Als je wilt gaan trainen dan zijn er ook verschillende soorten abonnementen. Moet je gelijk elke dag van de week aan de slag? Is er een weg terug als je ingestapt bent? Kun je een abonnement beëindigen? Het klinkt misschien wat oneerbiedig omdat het bij pleegzorg om kinderen draait en je niet met hen kunt sollen, maar het gaat om de vergelijking. Dat je eerst rustig kunt beginnen. Het #groenlicht hoeft niet meteen fel te schijnen. Je kunt het ook eerst dimmen tot je eraan gewend bent om het daarna feller te zetten. Begin met een instapabonnement zoals bij genoemde vergelijking van de sportschool. Eerst kijken of het je bevalt en dan breid je het abonnement uit. Let wel op: denk wel eerst goed na over welk abonnement bij je past.

#Groenlicht is het thema van de week van de pleegzorg. Gijs Staverman, Sergio Vyent van First Dates en ikzelf hebben op 2 november jl. het #groenlicht aangestoken. Van rood naar groen, zodat pleegkinderen kunnen oversteken naar een liefdevol gezin, een veilig thuis. Wethouder Jeugd van de gemeente Rotterdam Judith Bokhoven was daar ook bij. Zij nam jaren geleden een proefabonnement. Ze werd weekendouder. Haar pleegkind kon zo langzaam wennen aan haar gezin. Als het aan beide kanten goed gaat, zoals in hun geval, kan het abonnement, de deeltijd pleegzorg, uitgebreid worden naar langdurig pleegzorg. Judiths pleegkind kwam permanent bij hun in huis wonen.

Er zijn natuurlijk ook andere vormen. Zoals kortdurende pleegzorg (twee jaar). Kijk welke vorm bij jou past als je ruimte maakt voor een pleegkind. Iedereen met extra ruimte in zijn hart kan pleegouder worden. Of pleeggrootouder. Alles om een pleegkind een stabiele jeugd te geven. Het licht van rood op groen te zetten.

En tuurlijk kun je het abonnement, om in de metafoor van de sportschool te blijven, stopzetten. Er is altijd een weg terug, maar besef dan wel wat voor impact dat heeft het op het kind. Die jou volledig vertrouwd. Die zich aan je hecht. Die opbloeit van jouw lichtpunten. Jij bent zijn vuurtoren in het donker. Je bent de uitkijktoren in de mist, zijn reddingsboei als het vloed is.

Weet waar je aan begint als je ruimte maakt voor een pleegkind. Denk goed na welke kansen je het kind te bieden hebt. Waar je je hart voor opent en welke vorm van pleegouderschap bij jou past. Steek het #groenlicht aan en kies het juiste abonnement, dat een happy hormoon aanmaakt voor jezelf maar ook voor het pleegkind. Het maakt jou en je kind, net als de sportschool ?, sterker.

 

 

 

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Zitten we straks zonder schoonmakers in het UMC Utrecht?

Het is een serieus probleem, het tekort aan schoonmakers. Als FNV-consulent en medewerker van het UMC Utrecht hoor ik veel negatieve verhalen over de schoonmaak. Door de toenemende vergrijzing onder de huidige medewerkers en onderwaardering van dit werk – want welke...

Gekleurd Utrecht

Ik hou van kleding met prints, vooral dierenprints. En van felle kleuren. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Je houdt ervan of niet. En in beide gevallen vinden mensen het leuk om hun mening hierover te geven. Ik woon en werk in Utrecht. Zodra...

Een ochtendduik nemen? Levensgevaarlijk!

Elke ochtend plons ik in het water van zwembad de Krommerijn. Lekker wat baantjes trekken voordat mijn werkdag begint, ik geniet ervan. Toch merk ik dat het de laatste tijd een steeds grotere opgave wordt om ontspannen door het water te glijden. Het begint een...

Waar is #groenlicht in Utrecht

Van Arnhem tot Vlissingen, van Rotterdam tot Sneek. Heel Nederland gaf vorige week de pleegkinderen #groenlicht. Kinderen voor wie een stabiele thuissituatie niet gewoon is. De Week van de Pleegzorg is een landelijk en jaarlijks terugkerend event. Maar waar bleef het...

You have Successfully Subscribed!