Alleen zijn bevrijden

15 november 2020

Ben je eenzaam? Deze vraag krijg ik regelmatig. Mijn humeur zakt dan gelijk naar mijn voeten. Staat het op mijn voorhoofd geschreven? Ik krijg de vraag omdat sommige vrijgezellen die alleen zijn, zich wel zo voelen. Daarom krijg ik ook vaak dat stempel. Alsof ik zielig ben. Ben je eenzaam als je alleen bent, denk ik dan? Wat maakt het verschil tussen eenzaam en alleen zijn.

Er zijn veel vrijgezellen zonder kinderen, net als ik. Ik werk dagen alleen thuis. Zonder enige afleiding. Daarom zien mensen mij als eenzaam. Omdat ik vrijgezel ben, wordt dat verward met alleen zijn. En alleen zijn wordt vaak verward met eenzaamheid. Dat klopt niet, niet bij iedereen. Ik vind het niet erg dat ik alleen ben, daar geniet ik van. Daarom vind ik dat stempel beladen. Niemand hoeft bestempeld te worden. Ik ben liever alleen en gelukkig dan samen en ongelukkig. Er zijn genoeg mensen die samen zijn en zich alleen voelen in hun relatie. En dat niet durven loslaten, omdat ze bang zijn af te drijven naar eenzaamheid.

Alleen in een groep

Niet alleen in een relatie, ook in een groep kun je alleen zijn. Bijvoorbeeld met sporten. Op je werk tussen collega’s. Gevangen zitten in je eigen lichaam of in je geaardheid. Als je wordt gepest, of wanneer een kind thuis mishandeld wordt of niet lekker in zijn vel zit. Alleen zijn door geen vrienden te hebben en alleen in je verveling. Je denkt vaak dat je de enige bent. Net als ik, alleen, als schrijver van mijn gedachten. Als je echt alleen bent en het niet wilt zijn, dan moet je het kenbaar maken. Want de wereld gaat gewoon fluitend verder.

Ik ben alleen, maar voel me niet alleen, maar er zijn mensen die dat wel voelen. Dat kan overslaan in eenzaamheid. Dan wordt je ruimte kleiner en kleiner. Hoe meer ruimte je weggeeft, hoe eenzamer je wordt en hoe meer het gaat groeien als onkruid. Des te meer negatieve gevoelens je kan krijgen van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Zoals mijn patiënten. Als schoonheidsspecialist in de zorg draag ik bij aan hun kwaliteit van leven. Zij liggen alleen op een bed, alleen op een kamer, dagen, weken, maanden. Als patiënt, cliënt, als mens, in zichzelf gekeerd.

Kippenvel

Eenzaamheid is voor mij als een bries op het water. Het voelt op je huid als kippenvel. Je voelt je als een lege huls. Tuimelen in de ruimte. Een ruimte die je zelf kunt vullen door de zwaartekracht op te zoeken om weer te aarden. Ik vind het juist belangrijk in deze tijd dat mensen die niet alleen willen zijn, niet worden vergeten. Op ons eiland in de grote oceaan. Steek een vuurpijl af voor het licht in het duister.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Alleen zijn wordt vaak bewust gekozen en is dan een positieve tegenhanger. Alleen zijn is een groeiende trend maar niet te verwarren met eenzaamheid.

Laten we de eenzaamheid bestrijden en het alleen zijn bevrijden.

Deze column is gepubliceerd bij de Volkskrant
Download als PDF

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Zitten we straks zonder schoonmakers in het UMC Utrecht?

Het is een serieus probleem, het tekort aan schoonmakers. Als FNV-consulent en medewerker van het UMC Utrecht hoor ik veel negatieve verhalen over de schoonmaak. Door de toenemende vergrijzing onder de huidige medewerkers en onderwaardering van dit werk – want welke...

Gekleurd Utrecht

Ik hou van kleding met prints, vooral dierenprints. En van felle kleuren. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Je houdt ervan of niet. En in beide gevallen vinden mensen het leuk om hun mening hierover te geven. Ik woon en werk in Utrecht. Zodra...

Een ochtendduik nemen? Levensgevaarlijk!

Elke ochtend plons ik in het water van zwembad de Krommerijn. Lekker wat baantjes trekken voordat mijn werkdag begint, ik geniet ervan. Toch merk ik dat het de laatste tijd een steeds grotere opgave wordt om ontspannen door het water te glijden. Het begint een...

Waar is #groenlicht in Utrecht

Van Arnhem tot Vlissingen, van Rotterdam tot Sneek. Heel Nederland gaf vorige week de pleegkinderen #groenlicht. Kinderen voor wie een stabiele thuissituatie niet gewoon is. De Week van de Pleegzorg is een landelijk en jaarlijks terugkerend event. Maar waar bleef het...

You have Successfully Subscribed!